accbanner 2014

Wat een T20-feest op het Loopveld…

T20 champions in veld[door Observer]     Het was natuurlijk allang gepland door de KNCB die 20/20 of te wel T/20 finale op ACC op 15 augustus, maar door het vertraagde verloop van de poule wedstrijden (het Ned.XI was effe weg…..) was je het ook allang weer vergeten. Maar goed, dankzij 2 overtuigende overwinningen op VRA en winst in de kwartfinale op Bloemendaal stond ACC daar opeens op eigen veld in de halve finale! En wat dacht je wat…. Nog wel tegen Dosti.

Na de heerlijke 50 not out avond (met Ferry, you know… Ferry from the boat….) togen wij dus opnieuw naar het Loopveld waar het al vroeg een drukte van belang was. Uw redacteur had mij om een sfeerstukje gevraagd, van daar dat ik denk dat U moet weten dat het al vroeg (=9.30) een drukte van belang was. Het RAP veld was omgetoverd in een speel weide . Er kon geen auto meer bij op het met waanzinnig grote boomstammen afgezette laantje. De Bond had een paar party tenten op het veld uitgestrooid en er was al vroeg een BBQ/BRAAI wagen die rook ontwikkelde..

10.- uur start tegen Dosti op oorlog sterkte. Het werd een makkie want ze kwamen niet verder dan 106/9 hetgeen in T/20 wel below par is om met Bertus te spreken. Maar, je moet ze altijd nog maken. Op de tribune aan de overkant nestelde zich de supporters van de Kruislaan die naar het zich liet aanzien allemaal vroeg boodschappen bij Albert Heijn hadden gedaan. De bosjes werden aan het oog onttrokken door een blauw gordijn van tassen van de grootgrutter. Waarschijnlijk voor de lunch……. Of daarna, wie weet.

Nadat Papa Z een fraaie vier mepte en snel verdween zorgden Rehmet(24) en Saqib(30) voor een stevig platform. 60/1 in 6 Er vielen snel wat wickets en we hielden ons hart vast. Roelof op de 1e bal gebowled door zijn landgenoot en uitstekende bowler Pretorius. Onze man zou in de finale ongenadig wraaknemen en VRA zou dat merken…. Het werd een makkie dankzij Mangi die met 2 enorme zessen de pot uittikte. Troostprijs voor Dosti.

Het veld was inmiddels volgestroomd met cricket volk van overal. Er arriveerden deftige Haagse Heren in ’t pak, die dachten dat de ongeslagen kampioen van de Hoofdklasse, VRA (anno 1914) in de andere halve finale wel even zouden oprollen. De buren uit het Bos hadden echter hun betere dag vandaag. John had mij al vroeg op de morgen verteld dat DE Bond met al die buitenlandse paspoorthouders de jonge talenten van VRA (anno 1914) helemaal niet zag staan en vermeend verkeerd bezig was. De competitie deugde ook niet en met dat pretpark hiernaast op RAP had je hier nooit die finale moeten houden… Ik probeerde te zwijgen, hetgeen niet geheel lukte maar dacht er wel het mijn van. Wij hadden de finale en zouden kunnen winnen. Daar geloofde ik niet in, maar het lukte mij het zwijgen te bewaren tegen over hem.

De Haagse Heren in pak dropen snel af, want Borren cs. gooiden de Hoodklasse kampioenen voor pakweg 75 aan de kant. VRA in de finale tegen ACC. Troostprijs voor HCC.
Ik kan nu wel verklappen, dat ik vooraf deze finale niet had verwacht. Had ik moeten gokken – hetgeen tegen mijnprincipe is, maar vooruit, dan had ik de verliezers Dosti vs. HCC getiptvoor de finale. En rond om mij heen vernam ik, dat ik niet de enige was die zo verdacht.
Inmiddels pufte de Braaikar rook en stoof braai en Ben riep regelmatig om dat dat heel lekker was.
Mees van Vliet (ACC U12) organiseerde een echte “raffle” waarbij de opbrengst gedeeld zou worden door het “Nepal-zessen-fonds” en de gelukkige winnaar. Hij gaf de uitslag van de trekking per microfoon persoonlijk door: “Hallo, zijn jullie daar allemaal….? De gelukkige winnaar heeft mij gevraagd nu opnieuw te zwijgen.

Wie er ook waren, en het was verheugend hen weer te zien, waren oa. good old Chris Thomson bekend van de Sahara-bar toen we hier in 2003 begonnen. Daar was weer Eric v/d Graaf, herstellende van een niet eenvoudige achilles-pees operatie. En daar was Caro Ohm de dochter van Duco (sterkte man komende week bij de behandeling) Bravo dapperen. !
Ook VRA had een paar minder mobiele makkers van huis gehaald om dit feest te kunnen meemaken.
Onze clubs zijn meer dan batten en bowlen, zo bleek.

Dan de finale. ACC mag batten en doet dat goed. Goeie opening van Papa Z(20) en Rehmat(26).
Tussenstand 80/4/12 en zelfs 104/4/16 , lijkt onvoldoende.
Roelof v/d Merwe en Mangi gaan nu een battingshow geven die zelden vertoond werd op vaderlandse velden. In 4 overs zullen er 41 runs bijkomen. Gevogelte en andere levenden in bosjes en sloten krijen het zwaar te verduren. Zessen plonsen all around. Een bonds umpire staat permanent klaar met een doosje nieuwe oude ballen.
De mooiste zes is van Roelof over fine leg gevolgd door een perfecte afrollende koprol.! Het publiek geniet, joelt en juicht. Het voeten werk van de twee Saffies is verbluffend: een shuffle vooruit, achteruit of opzij verschaft hen de mogelijkheid van elke bal iets te maken. Zelfs op een kreng van een yorker kan gescored worden, al valt men om…. ACC 165/6 Roelof 63 (5x4 en 4x6 in 37 ballen)
Mangi 40 (2x4 en 2x6 in 29 ballen)

Meer dan 8 per over moet onhaalbaar zijn voor VRA, zo denkt men. Het zal ook te veel blijken te zijn, maar er wordt uitstekend beter tegenstand geboden dan in recente matches. Op 111 (Nelson) slaat Papa Z. opnieuw toe met het 7e wicket. Feit is, dat VRA in de 16e over meer runs op het bord heeft staan dan ACC tw. 114/7 tegen 104/4.
Het verschil werd gemaakt door onze zessen-meppers.! Zo werd ACC de niet vermoede winnaar
van de T/20 Cup en mocht het naast de Cup nog een cheque van euro 2000,- in ontvangst nemen.
Er werd een klein feestje gebouwd waarbij de jarige manager EP glom als een trotse pauw. En terecht. Hij is een grote steun pilaar voor deze groep sporters en het succes komt ook hem toe.
Helaas bleef het ook nog even onrustig door de supporters van Dosti die vroeg bij A.H. waren langs geweest (of was het Gall & Gall ?). Zij bleken in tegenstelling tot de grootgrutter niet op de kleintje te kunnen letten en gingen er naast wat bedreigingen bovendien met de fooienpot van door. Tel uit je winst.   Dan maar zondag as. revanche op het groene veld nemen aan de Kruislaan…….

Fotocredit: CricketEurope/Sander Tholen