accbanner 2014

ACC1 prachtkampioen T20-toernooi na winst op Dosti en VRA

T20 kampioen 2105Roelof van der Merwe[door Michael van Os]     Wat een feest op 't Loopveld, bij ACC, gisteren. De T20-finale op je eigen veld winnen, voor eigen publiek. Eerst Topklasse-aanvoerder Dosti verrassend verslagen in de halve finale, daarna, na de winst van VRA op HCC, nog een derby, nu in de finale. Voor een razend enthousiast publiek van zo'n 250. En alweer won ACC van VRA, met Roela van der Merwe (foto) in een grootse hoofdrol (63 runs en 3/18/4). En Man of the Match natuurlijk. Bijgaand ook De Kampioenen op de foto van CricketEurope's Sander Tholen, waarvoor dank. ACC's eerste T20-titel is binnen! En is verhuisd van Schiedam (Hermes) naar Amsterdam, waar-ie natuurlijk thuishoort ;-). (klik hier voor een foto album)

De tegenstander had Topklasse promovendus HCC kunnen zijn, of, weer eens, VRA, maar de loting wees Dosti aan voor de eerste wedstrijd van de (zater)dag voor ACC. Meteen al de Topklasse-aanvoerder, door menigeen getipt als T20-kampioen. Maar de eerste winst werd geboekt, met vier wickets nog wel.

Dosti won de toss en verkoos te gaan batten. Verder dan 106 voor 9 kwam Dosti op oorlogssterkte niet in de 20 overs, dankzij goed bowlen en fielden van ACC (zie een goed en uitgebreid Engelstalig verslag van Rod ''Back in Town' Lyall hier). De wickets gingen naar Usman (3/23), Ahmed (2/20), Paul (1/15) en Roela (1/19).

Met batten legde al vroeg een heel sterk partnership van Saqib en oudere broer Rehmat van 55 runs de basis voor een overwinning. Ze noteerden respectievelijk 30 en 24 runs. Maar het werd nog heel spannend, toen ACC even ineen zakte, van 60 voor 2 naar 64 voor 4. Maar Asad en vooral een weer eens heel hard slaande Man of the Match-Mangi (24 no, w.o. twee zessen) brachten de overwinning binnen, met hulp ook van Sikander, met nog 27 ballen te gaan.

De andere halve finale, tussen HCC als enige niet-Amsterdammers, en VRA, werd nooit een wedstrijd. HCC kwam met veel moeite tot 73 runs, VRA won met 7 wickets en meer dan 10 overs te gaan. Zie Lyall's uitgebreide verslag van deze wedstrijd hier.

De finale. ACC-VRA, dus.

Nu won captain Usman de toss en ging ACC batten. Rehmat en pa Ahmed zorgden voor een prima start, door als opening batsmen respectievelijk 26 en 20 te scoren. Maar toen Roela (5 in) en Mangi (nr 6) op de mat kwamen was het feest. Een grandioos en onvergetelijk partnership ontvouwde zich voor ons clubhuis, goed voor 79 runs. De 4tjes en 6jes waren bijna niet meer bij te houden. Roela had 63 runs bijgedragen, met juweelltjes van soms onorthodoxe slagen (incl.4x6!), Mangi 40 (2x6). Gunning pakte beide topwickets; Borren had ook twee wickets.

Tall order voor de bewoners van het Amsterdamse bos. Als zelf 8 runs per over net niet voldoende is. Too tall, bleek later dan ook. Opener Barnett (30) zorgde voor een goede start, Van der Burg voegde 19 runs toe, maar danger man Peter Borren bleef steken op 33. VRA's middle order had zijn middag niet en slecht Lees deelde nog wat klappen uit (23 no). Op 140 was VRA all out, met nog 1 bal te gaan in de laatste over.

Roela werd Man of the Match, want hij bowlde ook nog eens 3/18/4. Maar ook de inbreng van Paul (2/20) was belangrijk want ook erg zuinig, terwijl Sikander ook 2 pakte (voor 50, in 3,5 overs). Ahmed noteerde 1/26/4, Usman had geen succes deze keer, maar 19 runs tegen in 4 T20-overs mag er zijn.

Het ruim aanwezige publiek was getrakteerd op een unieke Amsterdamse finale, met fantastisch batten en fielden van de kant van onze mannen. Onze gisteren op T20 Day jarige secretaris/team manager Ernst-Pieter Knüpfer had zich geen beter cadeau kunnen wensen. Zie ook het uitgebreide Engelse finaleverslag van Rod Lyall. En de scoresheety (vs Dost).

Wat een dag voor cricket. En voor ACC. En toen was het feest!  

PS Zie de serie fraaie foto's van CricketEurope's Sander Tholen HIER.