accbanner 2014

20/20 World Cup in India - (A.C.C. levert aardige bijdrage ……..)

Paul van M CricketEuropeObserver ontwaakt, want er wordt gecricket en niet zo’n klein beetje ook.! De World Cup 20/20 is van start gegaan in India met een voorronde die door de “Big 3 “ als vette kluif is toegeworpen aan de “Associates” ook wel minachtend “minnows” genoemd. Het grote toernooi met 10 deelnemers (Super 10 genaamd) opent dinsdag 15 maart met gastland India versus Nw.Zeeland. De super 10 bestaan uit de gevestigde orde met test-status tw. Engeland, Zuid Afrika, Sri Lanka, West Indie, in poule A en Australie, India, Nw.Zeeland en Pakistan in Poule B. Dat zijn er 8 en dus nog geen Super 10.

De Associates waaronder: Schotland, Ierland, Hong Kong, Nederland, Oman, Afghanistan, Bangladesh en Zimbabwe hadden al eerder voorrondes moeten spelen om tot dit circus te worden toegelaten. Met de status “best of the rest”werden Bangladesh en Zimbabwe geacht de sterkste te zijn gemeten naar de recente historie. Maar in 20/20 is niets zeker en kan iedereen van iedereen winnen.

De poule winnaars van de voorronde der Associates zouden als “Qualifiers” de Super 10 mogen aanvullen.
De afgelopen week speelde zich een dramatisch tafereel af in het bergstadje Dharamsala (23.000 inwoners) in Noord India aan de voet van de Himalaya waar voor het eerst een grote wedstrijd werd gespeeld in 2013.
Zeg je India, dan denk je aan hitte! Maar niet in Dharamsala aan de voet van de Himalay. Het programma werd op een ontluisterende manier beinvloed door de klimatologische omstandigheden van deze locatie. Van de 3 speeldagen van de Nederlandse poule kon alleen de eerste dag zonder regen worden afgesloten. Nederland verloor nipt, en onnodig, met 9 runs van favoriet Bangladesh. Een tegenvaller, maar het zou nog goed kunnen komen. Echter in de 2e ronde van poule A verregende beide geplande wedstrijden met een 1 – 1 als resultaat. Op de 3e dag van poule A moest Nederland het opnemen tegen aartsrivaal Ierland. Beide landen waren door eerder verlies en de 1 – 1 van de verregende partij al uitgeschakeld voor het hoofdtoernooi.

Op zondag ochtend 13/3 gingen we er voor zitten op Sky en ja wel: REGEN. Na eindeloos wachten en hoogoplopende frustraties bij alle deelnemers werd de match ingekort tot ZES overs elk.
Mind you, je bent een half jaar bezig met de voorbereiding van zo, n toernooi!
Nederland verloor de toss en moest batten. Potje rammen?? Ga er maar aan staan. De start was moeizaam, maar gaande weg wisten Meyburg en Borren tegen de bowlers op te kunne. Resultaat: 59 runs in 6 overs. Run Rate Required: 10 ! voor de Ieren. Dat lukte ze dus niet.

We zagen een meer dan schitterende verre-veld vang van Seelaar op het bowlen van Paul v.Meekeren. En in die zelfde over veroverde Paul nog een scalp. De Heren Porterfield en Stirling zijn wel gevestigde county spelers in Engeland. Ierland brokkelde af tot 40/4. Maar Paul’s finest hour moest nog komen. In de 6e en laatste over cleande hij batsmen nr 6 en 7 en vierde hij zijn succesvolle optreden met grote vreugde. Zijn cijfers 4/11 in 2 maakte hem tot Man of the Match.

Naast Paul (ACC.1 2013/15) zagen we nog een aantal spelers die hun sporen in A.C.C.1 hebben verdiend. Daar waren Bukhari( ACC.1 -2009/13) – A.Malik (ACC.1 2013) – R.v/d Merwe (ACC.1 2015) en dat alles stond onder regie van Coach Anton Roux (ACC.1 2005/6 en 2011/13).
En in de squad zaten dan ook nog M.Rippon(ACC.1 2010) en Sikander Zulfiqar (ACC.1 2012/15).
Al met al een aardige vertegenwoordiging van clubgenoten en daar mag nog bij worden aangetekend dat Zuid Afrika op dit toernooi speelt onder captaincy van Faf du Plessis (ACC.1 2011)
Op de achtergrond beelden zag ik ook nog mijn kleindochter als supportster in een mij niet onbekend oranje tijgerpak het feest van de 6-over-overwinnig op Ierland vieren. How amazing.

Dinsdag 15/3 start dus het hoofdtoernooi - met de Associate poule winnaars Bangladesh en verrassend Afghanistan (dat favoriet Zimbabwe elimineerde) - met India – Nw.Zeeland.
De finale zal plaatsvinden op zondag 3 april, dus voorlopig bijna elke dag cricket feest in India.
Voor meer info zie KNCB site – CRICINFO – Cricketeurop.

’s Middags maakte ik een rondje Amsterdamse Bos en zag Paul Polak gezeten op de heavy-roller de VRA square bewerken. “nog nooit zo veel gras gezien, na zo’n winter ”riep hij van af het vehikel terwijl hij de bolknak in zijn mond nauwelijks verroerde…….
Het voorjaar kriebelt…….   Tot straks.

OBSERVER