accbanner 2014

Belangrijke veranderingen competitiestructuur aangekondigd door KNCB

KNCB logo[door David Woutersen, KNCB]     De competitiestructuur wordt vanaf 2017 veranderd. In 2016 zal in Top-, Hoofd- en Eerste Klasse (THE) nog worden gespeeld met 8 teams, maar vanaf 2017 wordt de Top- en Hoofdklasse uitgebreid naar 10 teams. In 2018 zal ook de Eerste Klasse uit 10 teams bestaan. De competitieplanning van 2016 is hier te vinden. De nieuwe structuur zal worden bereikt door middel van extra promoties en minder degradatie. In 2016 zal in de Hoofd-, Eerste- en Overgangsklasse geen degradatie plaatsvinden.

Degradatie promotie 2016

Degradatie promotie 2017

Degradatie promotie 2018

Voor degradatie in de Topklasse zal een play off worden gespeeld tussen nummer 3 van de Hoofdklasse tegen nummer 8 van de Topklasse. Winnaar van deze play off heeft een Topklasseplek in 2017. Hieronder overzichten van de promotie / degradatie per jaar.

Zaterdag én zondag voor senioren in THE
De THE klasse blijft op zaterdag worden ingedeeld in het begin van het seizoen om ruimte te bieden aan de jeugd om op zondag te spelen. De cijfers geven aan dat de hoeveelheid jeugdteams zijn gestegen sinds de overgang in 2012. Wanneer de jeugd weer op zaterdag gaat spelen zal (naar alle waarschijnlijkheid) een hoop jeugd stoppen. Het aanbieden van zowel jeugd en senioren op zondag is niet in te passen op de velden bij veel verenigingen met jeugd.

Topklasse Twenty20 competitie
De Topklasse T20 competitie wordt weer op de vrijdagavond gespeeld. Dit valt goed te combineren met SMASH cricket voor de jeugd en de Twilight T20 competitie die ook op vrijdagavond plaats zal vinden. Kans voor een mooie clubavond! In de Topklasse Twenty20 competitie bestaan er 4 poules van 4 teams die een halve competitie tegen elkaar spelen. #1 van de competitie plaatsen zich voor de kwartfinale, #2 & #3 spelen een achtste finale die zich voor de overige kwartfinaleplekken plaatsen. Net als voorgaande jaren wordt er een T20 finaledag georganiseerd met 2 halve finales en een finale op een dag.

Damescompetitie
De opzet van de damescompetitie is in kleine mate veranderd. Zoals in damesoverleg is besproken is de Twenty20 competitie voor de 40 overs Hoofdklasse competitie geplaatst. Hiernaast wordt een cricketvrij weekend ingevuld door middel van een te organiseren evenement. Ook wordt een regio competitie opgezet waarin naast 3 NL teams ook Duitsland deel zal nemen. Data voor deze wedstrijden zijn nog te bepalen vanwege programma Nederlands XI.

Overschrijvingen
Datum voor overschrijvingen is 15 februari. Verzoeken die hierna komen worden niet gehonoreerd.

Aldus David Woutersen van de KNCB (artikel overgenomen van KNCB-site)