accbanner 2014

The Ashes. Over het ultieme cricket geluk, ervaren door drie generaties

Ashes[door Observer]     In de overtuiging dat ik zowat alles van wat cricket tot het historische symbool van sportsmanship - en in haar slipstream het ultieme geluk van de individuele sporter - had meegemaakt, begaf ik mij in het gezelschap van mijn zoon en kleinzoon op 5 augustus 2015 op weg naar Nottingham in de East Midlands, England. Wellicht vraagt U zich dan af, wat ik daar dan wel moest doen. Welaan, de 4e Testmatch tussen Engeland en Australie stond op het programma, met als inzet The Ashes. Tussenstand op dat moment : 2 – 1 voor Engeland.

Waarom moest ik daar dan zo nodig naar toe.? Eerlijk gezegd kan ik die vraag niet zo goed beantwoorden, want tot voor een week voor de afreis wist ik nog van niets. Maar als men ouder wordt, gaat het soms heel snel……. met de gebeurtenissen. Dankzij een mooie levens-innings van
80no. (start 1935) werd mij opeens – volstrekt onverwachts - een geheel verzorgde reis naar de 4e Test in Nottingham aangeboden. “Heb je daar zin in, Opa” was de retorische vraag. Ik zei; “wat dacht je wat, hatsekiedee, dat gaan we doen” en de jongens hadden daar al op gerekend, want ze hadden er zelf het meeste zin in.


In vertrouwen werd mij medegedeeld dat “we ”wel op het budget moesten letten, hetgeen mij doorgaans niet verbaast, als “de jongens” iets voorstellen. Het werd dus Easyjet naar Luton Airport en een proper onderkomen in een hotel met z’n drieen op een kamer. En famille – zoon en kleinzoon (op bijgaande foto vlnr Max de Bruin Jr, Steven en verslaggever Max Sr alias Observer)– op voorhand geen probleem – en zo werd mij in het vooruitzicht gesteld: ik kreeg het separate bed. Not bad…. De reis verliep voorspoedig. VanAshes De Bruin x 3 de door mij meegevoerde gehaktballen werd gretig gebruik gemaakt, met de complimenten dat ik dat goed had gezien. Na 2 uur tuffen overschreden wij de River Trent en reden probleemloos Nottingham in mede dankzij een “app” die elke rotonde van te voren zag staan. Hoe dat werkt leg ik U later nog wel eens uit.

Het hoofddoel was bereikt: morgen 6 augustus - dag 1 van de Test. We aten en dronken wat in een shabby Pub en bespraken waar het om ging: “wat doet de winnaar van de toss”? Zoals gebruikelijk werd er van alles en nog wat te berde gebracht. Voorspelde regen in de nacht. Partly cloudy during the day, with sunny spells later on. Geleerden in mijn omgeving zeiden dat er “moisture and some dew” in de pitch zouden zitten. Ik was benieuwd, maar bij binnenkomst in het Stadion zag er ik er eerlijk gezegd niets van. Maar goed, zij hadden er verstand van (dacht ik).


We moesten eerst nog de “complimentary tickets” ophalen bij loket X, met dank aan Anton Roux en Shaun Marsh. Mijn reisgenoten waren gespannen en onrustig. Taxi….. Taxi ……. Would you be so kind……. Keep the change, mate. Dat laatste zei de jongste in ons gezelschap onophoudelijk, zonder dat hij in de gaten had hoeveel euros tegen een hoge rate over de balk werden gegooid.

So far so good. De tickets lagen er en de security werd probleemloos gepasseerd. 10.30 uur local time waren we binnen. Het speelveld voor aanvang zag er chaotisch uit. Gewoon naast de pitch 3 netts met batsmen. Twee pitches for bowling practice. The heavy roller in action. Reporters van Sky en BBC bezig op het veld met veel microfoons, draden en geluidskasten. The crowd gathering in.
Hoempa music. Vendel zwaaiers en een erehaag van junior cricketers (U14).


Een historische cricket ground als Trent Bridge (anno 1838) komt tot leven en staat gelijk op zijn achterste benen. Een heel lullig belletje (sorry maar het is niet anders) wordt geluid; het feest kan beginnen. Een indrukwekkend hymne wordt gezongen nadat eerst een ruime minuut stilte in acht is genomen voor de onlangs overleden player/coach van de club Clive Rice.

Daar betreden de umpires het strijdperk. Een handshake voor good luck (geen knock-ie).

We zitten New Stand – Row J –seat 89. Eerste bal roaring in van Stuart Broad. Openers Rogers en Warner. Geen tijd om te orienteren: 3e bal: WICKET. Rogers gevangen in de slips. 2e over Warner gevangen wicketkeeper. Stand: 10/2. Broad bowling: Marsh caught slips – 0.
Het gaat zo door met Broad die bowled als een duivel en na een goed half uur er voor zorgt dat er 29/6 op het bord staat.!!! Trent Bridge (25.000 toeschouwers – stralend weer) gaat uit zijn dak. Vervolgens: 33/7 - 46/8 - 47/9……..
Een slip-fielding cordon van 6 man vangt alles wat maar in de buurt komt. 8x keer raak met de allermooiste vang van Ben Stokes die als slips nr.6 een vang achter zijn eigen schaduw maakt.!
Hhue…? Ja, de bal is hem voorbij en in een katachtige reactie haalt hij hem terug. Binnen een week is die catch in imitatie te zien op alle oefen veldjes waar gecricket wordt. Het Stadion is in extase.
Wie de TV aanzet, denkt herhalingen te zien. Nee het is live, en steeds maar weer nieuwe catches.
Het is onwaarschijnlijk en ongelooflijk: om 12,40 (ja inderdaad, voor de lunch) is Australië all out voor 60 runs. Top-scorer Mr.Extra met 14 runs.!

Stuart Broad eindigt met de nimmer vertoonde (test)cijfers: 9,3 overs – 5 maidens – 8 wickets voor 15 runs. The bowling was out of this world - the catching superb. Een legendarische performance is neergezet en 3x de Bruin (ACC) was hiervan getuige.
Hoe kon dit gebeuren.? Veel gepraat over “english conditions “en moisture in de pitch en vooral het verkeerd spelen van Aussies. “they were pushing the ball”zeiden de geleerden. De bal moet naar het bat komen, iplv dat het bat naar de bal gaat en daarbij de kans voor voor edges en catches vergroot.
“let the ball hit the bat, rather than the bat hit the ball” leert het boekje sinds W.G.Grace of Don Bradman om twee grootheden uit beider kamp te citeren. Het is dus echt moeilijk, dacht ik bij mijzelf. 60 all out – quite embarrasing.

Hoe het verder ging, mag verondersteld worden, bekend te zijn. Engeland maakte er vervolgens 391/9 en gooide Australie opnieuw uit voor 253 en won de match met innings en 78 runs en heroverde THE ASHES nadat deze 599 dagen in het bezit waren geweest van Australie.
Na afloop maakte Michael Clarcke in een emotioneel interview zijn retirement als test-cricketer bekend na de 5e en laatste match op The Oval ( start donderdag 20 sugustus).
We hebben nog heel lang nagepraat in de Pub.! Zelden heb ik van een verjaardags cadeau zo genoten.